Νέα
Τι εξετάσεις υγείας πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες ηλικίας 40-64 ετών
- Logicsoft Development
- Νέα-Ενημερώσεις
Αν είστε πάνω από 40 ετών, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας και ακολουθώντας τις δικές του πάντα συμβουλές, να κάνετε περιοδικά κάποιες απαραίτητες εξετάσεις υγείας.
Αυτές οι τακτικές εξετάσεις υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υπέρταση είναι να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας. Το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης μπορεί επίσης να μην έχουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια. Απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν αν έχετε κάποιον λόγο ανησυχίας για αυτές τις περιπτώσεις.
Παρακάτω αναφέρονται οι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα ηλικίας 40 έως 64 ετών.
Πίεση αίματος
- Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση μία φορά το χρόνο. Εάν η «μεγάλη» (συστολική πίεση) είναι μεταξύ 120 και 139, ή η «χαμηλή» (διαστολική πίεση) είναι μεταξύ 80 και 89, συνεχίστε να την ελέγχετε κάθε χρόνο.
- Εάν η «μεγάλη» είναι μεγαλύτερη από 140, ή η «χαμηλή» είναι μεγαλύτερη από 90, προγραμματίστε επίσκεψη στον γιατρό σας.
- Εάν έχετε διαβήτη, καρδιακή νόσο, νεφρικά προβλήματα, ή ορισμένες άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε πιο συχνά την αρτηριακή σας πίεση.
Χοληστερόλη
- Αρχίστε να ελέγχετε τακτικά την χοληστερόλη σας σε ηλικία 40-45 ετών.
- Αφότου αρχίσετε να τσεκάρετε τακτικά την χοληστερόλη σας, θα πρέπει να κάνετε την σχετική εξέταση κάθε 5 χρόνια.
- Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη, καρδιακή νόσο, νεφρικά προβλήματα, άλλες παθήσεις, ίσως να πρέπει να κάνετε ακόμα πιο τακτικά αυτή την εξέταση.
Διαβήτης
- Αν είστε 44 ετών και πάνω, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη κάθε 3 χρόνια.
- Εάν είστε υπέρβαρη, ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να εξεταστείτε και πριν τα 44 έτη. Επίσης, είναι σώφρον να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μεγαλύτερος από 23.
- Εάν η αρτηριακή σας πίεση υπερβαίνει τα 135/80 mm Hg, ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, ο γιατρός σας ίσως σας συμβουλεύσει να ελέγξετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας για διαβήτη.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
- Εάν είστε κάτω των 50 ετών, θα πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις μόνο εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ή πολυπόδων. Η εξέταση μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ή πολύποδες.
- Εάν είστε ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οδοντική υγεία
- Πηγαίνετε στον οδοντίατρο μία ή δύο φορές κάθε χρόνο για εξέταση και καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει εάν χρειάζεστε συχνότερες επισκέψεις.
Υγεία των ματιών
- Πραγματοποιήστε μια εξέταση ματιών κάθε 2 έως 4 χρόνια αν είστε ηλικίας 40-54 ετών και κάθε 1 έως 3 χρόνια αν είστε 55-64 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές εξετάσεις ματιών εάν έχετε προβλήματα όρασης, ή κίνδυνο γλαυκώματος.
- Κάντε εξέταση ματιών τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, εάν έχετε διαβήτη.
Ανοσοποιητικά μέτρα πρόληψης
- Θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε εμβόλιο για να μειώσετε τον κίνδυνο πνευμονίας.
- Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει πρόσθετους εμβολιασμούς, εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.
- Κάντε εμβόλιο για έρπητα ζωστήρα μία φορά μετά την ηλικία των 60 ετών.
Εξέταση μαστού
- Οι γυναίκες είναι καλό να κάνουν αυτοεξέταση μαστού σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν σχετικά με τα οφέλη των αυτοεξετάσεων του μαστού για την εύρεση καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.
- Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο στήθος σας, ανεξάρτητα από το αν κάνετε τακτικά αυτοεξέταση, ή όχι.
Μαστογραφία
- Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί σχετικά με τα οφέλη της κατοχής μαστογραφίας, όταν οι γυναίκες είναι στην δεκαετία των 40 ετών. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.
- Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 75 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου τους, για να ελέγξουν για καρκίνο του μαστού.
- Οι γυναίκες με μητέρα, ή αδερφή που είχαν καρκίνο του μαστού σε νεαρότερη ηλικία πρέπει να κάνουν μαστογραφία ετησίως. Θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα από την ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε το νεότερο μέλος της οικογένειάς τους.
Οστεοπόρωση
- Όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν κατάγματα, ή ραγίσματα στα οστά, πρέπει να κάνουν τεστ οστικής πυκνότητας.
- Αν είστε άνω των 65 ετών και έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις.
Πυελική εξέταση και Τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ)
- Θα πρέπει να κάνετε τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια. Εάν κάνετε τόσο τεστ Παπ, όσο και τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μπορείτε να κάνετε τις εξετάσεις κάθε 5 χρόνια. Ο ιός HPV είναι ο ιός που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
- Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τακτικές πυελικές εξετάσεις, αν αναπτύξετε προβλήματα.
- Εάν έχετε κάνει αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας (ολική υστερεκτομή) και δεν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ Παπ.
- Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά δραστήριες και σε υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για τα χλαμύδια και γονόρροια. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις και για άλλες λοιμώξεις.
Εξετάσεις δέρματος
- Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το δέρμα σας για συμπτώματα καρκίνου του δέρματος, ειδικά αν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνα που είχαν καρκίνο του δέρματος παλιότερα, έχουν στενούς συγγενείς με καρκίνο του δέρματος, ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τεστ Παπανικολάου
- Όλες οι γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου που ανιχνεύει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.
Κολονοσκόπηση
- Οι γυναίκες 50 έως 75 πρέπει να υποβάλλονται μία φορά στα 10 χρόνια σε κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες η εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή πολυπόδων στο έντερο που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
Μέτρηση λιπιδίων
- Τα λιπίδια του αίματος είναι κυρίως η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια. H μέτρηση των ολικών λιπιδίων στο αίμα δίνει λίγες πληροφορίες για τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Έτσι σε περίπτωση διαταραχής, είναι σημαντικό να μετρηθούν σε πρώτη φάση τα τριγλυκερίδια, η HDL και η LDL χοληστερόλη του οργανισμού. Ανάλογα με τον τύπο τής επιμέρους διαταραχής, καθορίζεται η περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση ή η θεραπεία. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία σε κάθε περίπτως και πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή όλες οι γυναίκες άνω των 45 ετών μία φορά τον χρόνο.
Εξέταση για ηπατίτιδα C
- Όλα τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1945-1965 και έκαναν χρήση εξαρτιογόνων ουσιών, τατουάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ ή έλαβαν αίμα με μεταγγίσεις πριν από τον Ιούνιο του 1992, θα πρέπει να εξεταστούν για Ηπατίτιδα C καθώς μέχρι το 1992 δεν ήταν διαθέσιμο το τεστ διάγνωσης. Επειδή πρόκειται για σιωπηλή νόσο που δεν δίνει συμπτώματα, είναι χρήσιμο να υποβάλλεστε στην εξέταση μία φορά τον χρόνο. Αν η ηπατίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Μέτρηση σακχάρου
- Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός τσεκ απ που περιλαμβάνει εξετάσεις ούρων και αίματος. Αφορά περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 40 και 70 που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.
Τεστ οστικής πυκνότητας
- Αφορά τις γυναίκες άνω των 65 και πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή ιστορικό καταγμάτων, διαφορετικά κάθε 10ετία.
Εξέταση για κατάθλιψη
- Πρόκειται ουσιαστικά για μία συζήτηση με το γιατρό σας που θα διαγνώσει τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2020 θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να προλάβει σημαντικά προβλήματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Δείτε τα πακέτα εξετάσεων και κλείστε το ραντεβού σας