Δευ - Παρ: 7:00 - 20:30
Σάββατο: 7:30 - 13:00
(+30) 210 2715350-51

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 26 Σεπτεμβρίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μία παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο, διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της γνώσης γύρω από την αντισύλληψη και βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες. Από αυτές, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.
Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης  έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ κάποιες υπερέχουν σε αποτελεσματικότητα.

Σημειώνεται ότι το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ορθή χρήση της αντισύλληψης.

Οι επικρατέστερες είναι :

  • Αντισυλληπτικό χάπι

Είναι η επικρατέστερη μέθοδος ορμονικής αντισύλληψης. Η λήψη του ρυθμίζεται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν απαιτεί κάποια ιατρική επέμβαση, όπως συμβαίνει π.χ. με το σπιράλ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα αντισυλληπτικά συνδυασμού ορμονών (οιστρογόνου και προγεσταγόνου). Μια υγιής γυναίκα μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά χάπια ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού της. Δεν ενδείκνυνται όταν υπάρχει ιστορικό κακής κυκλοφορίας του αίματος (π.χ. φλεβίτιδα, κιρσοί) και διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος (θρομβοφιλία), καθώς και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 98%.

  • Σπιράλ

Το σπιράλ έχει αντισυλληπτική δράση διάρκειας 5 ετών. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο στη μήτρα της γυναίκας σε λιγότερο από 5 λεπτά. Το σπιράλ κλείνει το σαλπιγγικό στόμιο παρεμποδίζοντας την ένωση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο. Το επιλέγουν συνήθως νέες μητέρες, οι οποίες θέλουν μια μέθοδο αντισύλληψης που δεν θα επηρεάσει τον θηλασμό. Μπορεί να αφαιρεθεί όποτε η γυναίκα το αποφασίσει και η γονιμότητά της αποκαθίσταται αμέσως. Στην αρχή μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο (μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή και διάρκεια περιόδου), αλλά μετά από περίπου 6 μήνες η έμμηνος ρύση επανέρχεται στη φυσιολογική της λειτουργία.
Στις επιπλοκές της μεθόδου ανήκει και η πιθανότητα εξωμητρίου κύησης. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ξεπερνά το 94%.

  • Προφυλακτικό

Είναι η τρίτη πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης. Το προφυλακτικό μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, προφυλάσσει όμως και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ενδείκνυται για όλους και ειδικά για όσους δεν έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι όταν υπάρχει αλλεργία στο latex, οπότε επιλέγεται προφυλακτικό από πολυουρεθάνη. Το προφυλακτικό έχει ποσοστό αποτυχίας που κυμαίνεται στο 2-15%, κυρίως λόγω λανθασμένης χρήσης.

  • Κολπικός δακτύλιος

Θεωρείται ελαφρώς παρωχημένη μέθοδος αντισύλληψης, λόγω του ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν το χάπι ή το σπιράλ. Ο κολπικός δακτύλιος τοποθετείται στον κόλπο από την ίδια τη γυναίκα και δρα απελευθερώνοντας ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη) επί 21 ημέρες. Μετά τις 3 εβδομάδες, αφαιρείται, ώστε να έρθει η έμμηνος ρύση. Ο νέος δακτύλιος τοποθετείται την ίδια ημέρα του κύκλου που είχε τοποθετηθεί και ο προηγούμενος. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει μια υγιής γυναίκα σε σταθερή σχέση όπου δεν υπάρχει φόβος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αντενδείκνυται στις περιπτώσεις γυναικών με ιστορικό θρόμβωσης, καρδιαγγειακών προβλημάτων κ.λπ.). Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 99,7%.

  • Το χάπι της επόμενης μέρας

Έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια και αφορά τις …απρόσεκτες που θέλουν να σταματήσουν την κύηση πριν αυτή ξεκινήσει. Είναι μέτρο επείγουσας αντισύλληψης και θεωρητικά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, π.χ. αν μια επαφή έγινε χωρίς μέτρα προφύλαξης ή έσπασε το προφυλακτικό. Πρέπει να ληφθεί αμέσως μετά την ύποπτη επαφή και όχι αργότερα από 72 ώρες. Όσο πιο νωρίς ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, καθώς η λήψη του αμέσως μετά την ύποπτη επαφή αυξάνει την αποτελεσματικότητά του κατά 85%.

  • Οι φυσικές μέθοδοι

Στις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης ανήκουν η αποφυγή των επαφών τις γόνιμες ημέρες και η διακεκομμένη συνουσία. Η τελευταία, ωστόσο, δεν προτείνεται σε νεαρά ζευγάρια, επειδή απαιτεί αυτοέλεγχο από τον άνδρα τη στιγμή της εκσπερμάτισης.

Image

Γιατί πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για την αντισύλληψη

 Όπως και τους περισσότερους γονείς, ίσως σας τρομάζει η σκέψη ότι το παιδί που αναθρέψατε από μωρό έχει πλέον μεγαλώσει τόσο που να σκέφτεται να ξεκινήσει μια σεξουαλική σχέση. Μια από τις πιο φυσικές αντιδράσεις των γονιών είναι να αποφεύγουν το θέμα και να υποκρίνονται ότι δεν συμβαίνει, ότι το δικό τους το παιδί δεν θα έχει σεξουαλικές επαφές! Όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, το παιδί  μεγαλώνει γρήγορα, και τώρα είναι που  σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Η πρώτη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι τρομακτική για τον οποιονδήποτε και για πολλούς ανθρώπους συμβολίζει τη μετάβαση προς την ενηλικίωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρότι το παιδί σας χωρίς αμφιβολία μαθαίνει για το σεξ και την αντισύλληψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σχολείο, το ίντερνετ ή τους φίλους, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται και πολύ  υποστήριξη, σωστές συμβουλές, έγκυρες  πληροφορίες και καθοδήγηση από τους γονείς τους αρχικά και από ειδικό αργότερα. Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού σας στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης. Παρέχοντας αντικειμενικές και τεκμηριωμένες συμβουλές, που επιτρέπουν στο παιδί να πάρει ενημερωμένες αποφάσεις για την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 μένουν έγκυες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους.

 

Ακόμα κι αν στην αρχή νιώθετε άβολα να θίξετε το θέμα της αντισύλληψης, είναι προς το συμφέρον του παιδιού σας να το κάνετε.

 

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την αντισύλληψη

 

 Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε εφήβους, ο ιδανικός γονιός:

 

  • Δείχνει κατανόηση
  • Είναι δίκαιος
  • Είναι στοργικός
  • Είναι ειλικρινής
  • Είναι επικοινωνιακός
  • Δεν είναι επικριτικός
  • Δείχνει σεβασμό
  • Είναι υπεύθυνος
  • Έχει αυτοπεποίθηση.

 

Οι έφηβοι θέλουν επίσης γονείς που δεν τους μιλούν συγκαταβατικά, που θέλουν να περνούν χρόνο μαζί τους και που αποπνέουν σιγουριά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν αποφασίσετε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στο παιδί σας για το ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη, θα πληροίτε όλα τα κριτήρια του «ιδανικού γονιού».

 

Σημαντικές πληροφορίες

Πριν μιλήσετε με το παιδί σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις σχετικές, αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες.

 

Πότε να θίξετε το ζήτημα

 

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν αν εσείς και το παιδί σας επικοινωνείτε ουσιαστικά είναι το να βρείτε τον κατάλληλο χρόνο/την κατάλληλη περίσταση για να θίξετε ένα συναισθηματικό ζήτημα. Θα πρέπει να επιλέξετε κάποια στιγμή που εσείς και το παιδί σας θα έχετε αρκετές ώρες ελεύθερες και δεν θα σας διακόψουν εξωτερικές επιρροές. Μπορείτε να κανονίσετε μια μονοήμερη εκδρομή, μακριά από τους φίλους του και την υπόλοιπη οικογένεια, σε ένα μέρος όπου μπορείτε να μιλήσετε ειλικρινά και ιδιαιτέρως (π.χ. ένα μέρος όπου δύσκολα θα έρθει σε αμηχανία το παιδί σας). Έχετε εύκαιρες τις πληροφορίες, ώστε να ελέγξετε τα στοιχεία και να τα μοιραστείτε μαζί του.

 

Συνηθισμένες ερωτήσεις για την αντισύλληψη

 

Το παιδί σας μπορεί να έχει απορίες που αρχικά να μην είστε σε θέση να απαντήσετε. Ως πρώτο σημείο αναφοράς, επισκεφθείτε το κεφάλαιο Συνηθισμένες Ερωτήσεις για την Αντισύλληψη. Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση, μην σκαρφίζεστε την απάντηση! Παραδεχθείτε απλώς στο παιδί σας ότι δεν ξέρετε την απάντηση και υποσχεθείτε του ότι θα τη μάθετε το συντομότερο δυνατό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού , Αντισύλληψης και  Αναπαραγωγικής Υγείας 

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search