Δευ - Παρ: 7:00 - 20:30
Σάββατο: 7:30 - 13:00
(+30) 210 2715350-51
Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις!

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις!

Πότε πήγες τελευταία φορά στον γιατρό; Τσεκάπ; Πότε έκανες; Χαίρεις άκρας υγείας και δε θυμάσαι; Συγχαρητήρια! Συνέχισε όμως να διαβάζεις.

Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με ασθένειες, αλλά με το τι πρέπει να κάνεις για να εξακολουθήσεις να χαίρεις άκρας υγείας. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πας στον γιατρό. 
 
Αν η πρώτη σου αντίδραση είναι να αναφωνήσεις «μακριά από μας», σκέψου ότι στην πραγματικότητα ισχύει περισσότερο το «προσέχουμε για να έχουμε». Γιατί η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Το ότι προσέχεις γενικώς τη διατροφή σου και τις καθημερινές σου συνήθειες – τρως δηλαδή φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δεν καπνίζεις και αθλείσαι συστηματικά – είναι φυσικά μέρος της πρόληψης. Για να είσαι όμως απολύτως σίγουρος ότι όλα βαίνουν καλώς όσον αφορά την φυσική σου κατάσταση, ότι η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν ήδη λαμβάνεις λειτουργεί σωστά, αλλά και για να γνωρίζεις αν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στον τρόπο ζωής σου ή αν προκύπτει ανάγκη να πάρεις κάποια… έκτακτα μέτρα, είναι απαραίτητο να κάνεις τακτικά ορισμένες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. 

Μα ναι, βέβαια, το έχεις στο μυαλό σου από καιρό, και ναι, δεν αμφισβητούμε πως ξέρεις ότι όσο περνούν τα χρόνια πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός. Είναι και εκείνο το ρεπορτάζ που πέτυχες προχθές στην τηλεόραση (για καλό την άνοιξες;), που έλεγε πως ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Άσε που έχεις και μια αδυναμία σε όλες αυτές τις γεμάτες λιπαρά τροφές (όλοι μας έχουμε, μη νιώθεις τύψεις), που φράζουν αρτηρίες και κάνουν την καρδούλα να πεταρίζει.  

Σε πιστεύουμε ότι το "έχεις στο πρόγραμμα", απλά είσαι ακόμα από τις διακοπές, ακόμα προσαρμόζεσαι στη δουλειά (πόσο ακόμα;) και ίσως τρέχεις να κανονίσεις τις δραστηριότητες των παιδιών... αλλά μετά θα το κανονίσεις, οπωσδήποτε! Όλα θα γίνουν, υγεία να υπάρχει.  

Η σωστή στιγμή 
Το πόσο συχνά είναι καλό να κάνεις ένα γενικό τσεκάπ εξαρτάται από την ηλικία σου, εφόσον βέβαια δεν υφίστανται ειδικότερα θέματα υγείας, οπότε και θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού σου.  
Αν λοιπόν είσαι κάτω των 30 ετών και απολύτως υγιής, δεν καπνίζεις και δεν είσαι υπέρβαρος, ένας ιατρικός έλεγχος κάθε 2-3 χρόνια αρκεί. 
Αν έχεις το παραπάνω προφίλ αλλά είσαι από 30 έως 50 ετών, τότε η συχνότητα αυξάνεται σε 1 τσεκάπ ανά 1-2 χρόνια, ενώ αν είσαι πάνω από 50, καλό θα ήταν να κάνεις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις 1 φορά τον χρόνο.  
 

Πρέπει, ωστόσο, να έχεις υπόψη σου, ότι η συχνότητα αυτή, καθώς και το είδος των εξετάσεων, διαφοροποιούνται αν έχεις κάποια θέματα υγείας, αν είσαι μανιώδης καπνιστής, αν ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι πάνω από τα συνιστώμενα όρια ή αν το ιστορικό σου είναι επιβαρυμένο από άποψη κληρονομικότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου είναι εκείνος που θα καθορίσει ακριβώς τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις, οπότε ένα ραντεβού μαζί του πρέπει να είναι η πρώτη σου κίνηση. 

Όσον αφορά την εποχή κατά την οποία πρέπει να γίνει το τσεκάπ, έχε μόνο κατά νου ότι, αν έχει προηγηθεί κάποια περίοδος… κραιπάλης (όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα ή συνεχόμενα clubbing nights με συνοδεία αλκόολ), είναι καλό να περιμένεις δύο εβδομάδες πριν τσεκάρεις, ας πούμε, τη χοληστερίνη σου…  

Τα βασικά 
Αυτές είναι οι εξετάσεις που θα δώσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας σου: 
 

  • Βασική κλινική εξέταση στον γιατρό σου (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος, ακρόαση πνευμόνων και καρδιάς). Σε αυτό το ραντεβού, ο γιατρός σου θα σου γράψει ακριβώς ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασής του και θα σου δώσει γενικές οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία που απαιτεί κάθε επιμέρους τεστ. 
  • Αιματολογικές (γενική αίματος και βιοχημικές). Είναι οι εξετάσεις που θα μετρήσουν τον αιματοκρίτη σου, τον σίδηρό σου, τα επίπεδα του σακχάρου σου, αλλά και θα ελέγξουν τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος. 
  • Έλεγχος θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες που ελέγχουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού σου, όπως την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό. Γίνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση και ελέγχεται από ενδοκρινολόγο. 
  • Γενική ούρων, από την οποία θα βγουν συμπεράσματα για τη λειτουργία των νεφρών σου και θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης. 
  • Καρδιολογικές (ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς). Έτσι θα τσεκάρεις για τυχόν αρρυθμίες, υπερτροφία ή ισχαιμικές αλλοιώσεις.
  • Δερματολογικός έλεγχος για τυχόν αλλοιώσεις στις ελιές και τις φακίδες σου. 
  • Οδοντιατρικός έλεγχος (ιδανικά δύο φορές τον χρόνο), ανεξάρτητα από το αν έχεις πονόδοντο! Η στοματική υγεία σου αποτελεί δείκτη και για τη συνολική κατάσταση της υγείας σου, καθώς συνδέεται με συμπτώματα που αφορούν από καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι χρόνιους πονοκεφάλους. 
  • Αν είσαι πάνω από 50 χρόνων, καλό είναι να προσθέσεις στον προγραμματισμό σου και μίακολονοσκόπηση, δεδομένου ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης. 

 
Αν είσαι γυναίκα, πρέπει ακόμα να κάνεις: 
 

  • Ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, που περιλαμβάνει υπέρηχο και τεστ Παπανικολάου. Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να ανιχνεύσεις τυχόν φλεγμονές αλλά και για να προλάβεις οποιαδήποτε αλλοίωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γυναικολογικούς καρκίνους. 
  • Ψηλάφηση στήθους σε μηνιαία βάση. Αυτό μπορείς να μάθεις να το κάνεις και μόνη σου! Απευθύνσου στον γυναικολόγο σου. 
  • Μαστογραφία και υπέρηχο μαστού μία φορά τον χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 40.

    Αν είσαι άντρας πάνω από 50 ετών, πρέπει να προγραμματίσεις: 
     
  • Μία κλινική εξέταση σε ουρολόγο και μία εξέταση PSA (μια απλή αιματολογική εξέταση που μετρά το προστατικό αντιγόνο), για να ελέγξεις την υγεία του προστάτη σου.  

 

Δείτε τα πακέτα εξετάσεων και κλείστε το ραντεβού σας 

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search