Οι πιο πολλές ορμόνες παράγονται από ειδικούς αδένες που υπάρχουν στο σώμα και ονομάζονται ενδοκρινείς αδένες. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες μιας ορμόνης μέσα στο αίμα, τόσο πιο δραστήριες γίνονται και οι λειτουργίες που ελέγχονται από την ορμόνη αυτή. Το νευρικό σύστημα μαζί με τις ορμόνες είναι υπεύθυνα και ρυθμίζουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η απουσία ή παρουσία των ορμονών έχει άμεση επίδραση στο μεταβολισμό, την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπινου σώματος και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Το νευρικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την ταχύτητα ρύθμισης, ενώ οι ενδοκρινείς αδένες είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση των αλλαγών που απαιτούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται από αρνητικούς, αλλά και από θετικούς μηχανισμούς ανατροφοδότησης.
Στο ορμονολογικό τμήμα εκτελούνται εξετάσεις για τον εργαστηριακό έλεγχο των ορμονικών παθήσεων όπως:
'Ελεγχος Θυρεοειδούς Αδένα (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), Θυροξίνη (Τ4), Τριιωδοθυρονίνη (Τ3), Ελεύθερη Θυροξίνη (FT4), Ελεύθερη Τριιωδοθυρονίνη (FT3), Anti-TPO Αντισώματα, Anti-TG Αντισώματα, Anti-TSH-R Αντισώματα (TSI), Θυρεοσφαιρίνη (TG)
'Ελεγχος Παραθυρεοειδούς Αδένα (PTH)
'Ελεγχος Επινεφριδίων (Κορτιζόλη ορού, Κορτιζόλη ούρων 24ωρου, Θειϊκή Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA-S), 17-ΟΗ-Προγεστερόνη, ACTH)
'Ελεγχος υπόφυσης (Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), 17-β-Οιστραδιόλη (E2), Προγεστερόνη (PRG), Προλακτίνη (PRL), Ολική τεστοστερόνη)
'Ελεγχος Ανδρικής – Γυναικείας υπογονιμότητας (FSH, LH, προλακτίνη, DHEA-S, DHEA, Δ4 ανδροστενδιόνη, 17-OH PRG, οιστρόνη E1, οιστριόλη E3)
'Ελεγχος Εφήβων ( Διαταραχές εφηβείας και σωματικής ανάπτυξης, Διερεύνηση του παιδιού με πρώιμη ήβη)
'Ελεγχος Κύησης (β-HCG, PAPP-Α, sFLT-1, PIGF)
Έλεγχος Οστεοπόρωσης (PTH, βιταμίνη D3, οστεοκαλσίνη, αλκαλική φωσφατάση οστών – BAP, P1NP, Β-crosslaps, CTX ούρων)